Utanför ämnet

Från shoppingblogg till järnåldern

grav2

grav

Jag trodde väl aldrig att jag skulle skriva om järnåldern i min blogg men just nu pågår en utgrävning på den obebyggda tomten bredvid oss. För att de som äger tomten ska kunna få sälja den så måste gravarna kartläggas och grävas ut innan.

Det är så otroligt spännande och jag har varit och stört arkeologerna flera gånger för att titta och ställa frågor.

Just nu har de hittat sju gravar och den som ni ser på bilden är den största och mest intressanta. Gravarna är från folkvandringstiden på järnåldern runt år 400. Då brändes man på bål i sina finaste kläder innan man begravdes så arkeologerna hoppas hitta smycken från folkdräkter och kanske krukor.

Om någon är intresserad så kan jag lägga upp fler bilder om de hittar några fynd.

3 kommentarer

 • Anna

  Hej
  Vad häftigt, hoppas dom hittar något. jag vill gärna bli uppdaterad.
  Hur kan dom veta att det finns gravar? Är det kanske dokumenterat och om du inte bygger något så är det OK att dom finns där men jag vet inte om jag skulle vilja bo ovanpå en grav även om den är så gammal.

  • MiaShopping

   Det är många fornlämningar i det här området och vi har det utmärkt på detaljplanen för vår tomt och jag antar att de som äger granntomten också har det. Jag tycker mest att det är spännande och tänker väldigt lite på att det just är gravar. De hittade en pärla idag och en del krukskärvor men hoppas på ännu mer fynd imorgon.

 • Jessica E

  Jag hade suttit som ett plåster på arkeologerna om jag var du!! Superspännande! Jag har en hemlig dröm att jobba som arkeolog 🙂 Verkar vara ett jättekul jobb om än dåligt betalt och med osäkra anställningar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.