Utanför ämnet

Fiska med båten i sommar

fiska med båt

Nu har vi ägt vår båt, en Silver Hawk som faktiskt är en fiskebåt, i flera månader men vi äger inte ett enda fiskespö. Katastrof!

Vi har pratat om att köpa två kastspön som alltid ligger i båten men det är så svårt att veta vad man ska välja när man är nybörjare.

Jag fiskar ju varje år hemma i Jämtland. Både på vintern då vi ispimplar och på sommaren då vi oftast går upp till någon tjärn eller står och kastar från bryggan. Då använder vi både spinnare och flöte med mask. Oftast passar det bättre med flöte till barnen som tröttnar efter ett tag. Då kan man bara låta spöt ligga i och hålla lite utkik medans man står och kastar en bit bort.

Mina föräldrar lägger även ut näten i sjön och det brukar vara garanterad fiskelycka så man kan äta en god middag med grillad röding/öring på kvällen. Vi brukar också fiska med utterbräda och tubfluga efter båten.

Det jag gillar med att fiska är framförallt spänningen. Kanske får du napp vid nästa kast? Är det en stor eller liten fisk på kroken eller är det ett bottennapp? Sen är det såklart avkopplingen. Att få stå vid en tjärn uppe på fjället i total tystnad är magiskt. Tyvärr surrar ju en och annan mygga och några tusentals knott förbi och stör friden men det måste man försöka acceptera.

Jag kan tänka mig att fisket har fått ett stort uppsving i hemester Sverige precis som fjällvandring och turer med husbil/husvagn. Det fungerar ju bra med social distansering, umgås ute i naturen och få komma bort från hemmet ett tag.

Så nu är det dags att köpa lite egna fiskegrejer och inte bara låna pappas när vi är på besök i Jämtland. I sjöar och hav runtomkring Stockholm finns det en massa spännande fisksorter som jag aldrig provat på att få upp. Bortskämd som jag är har jag bara fiskat i sjöar och tjärnar med öring och röding. Nu vill jag få upp storgäddan, abborre eller några andra roliga fisksorter.

Här är en liten lista på det jag tänker man kan behöva:
– Fiskekort
– 2 stycken metspö och minst ett kastspö med rulle (finns på fishline.se)
– Flöte och spinnare av olika slag
– Håv
– Låda för alla drag och extra tafsar, krokar mm
– Kniv och sax (när du fått botten napp)
Förbandslåda (om du får kroken i fingret)
– Spöhållare till båten

Nu hoppas jag vi får några fina helger till så vi kan åka på fisketurer ute i Edsviken eller ta med båten på trailer till Mälaren och testa fiskelyckan där. Annars har vi investera inför framtida års semestrar ute på sjön.

spinnare

fiskare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.