Skidor

Skidåkning i Disentis, Sedrun & Andermatt

Här kommer en lite guide till er som är sugna på att åka skidor i skidområdet Disentis, Sedrun och Andermatt i Schweiz. Jag hittade själv inte så mycket information om just de här områdena när jag gjorde research innan vår resa.

 

Vi tog flyget till Zürich och hämtade upp vår hyrbil. Men det går också alldeles utmärkt att åka tåg till dessa platser vilket tar ca 3 timmar. Tågen går direkt från Zürich flygplats och vi har åkt till Engelberg flera gånger och det har varit hur smidigt som helst. Den har gången blev det dock bil pga den sena flygtiden.

 

Här bodde vi
Vi bodde i den lilla byn Disentis – först två nätter på Hotel Alpsu och sedan tre nätter på Nangijala som är ett svenskägd hostel och hotell men även byns enda pub med afterski.

Jag kan rekommendera båda ställena men kanske framförallt Hotel Alpsu där vi verkligen blev varmt välkomnade och omhändertagna.

Skidbackarna i Disentis
Disentis har ett litet skidområde med sex liftar. Det ska vara ett off-pistparadis om det är mycket snö men när vi åkte där snöade det för första gången på två veckor så någon offpist-åkning var det inte tal om just den dagen.

Skidsystemet SkiArena
Andra dagen tog vi bilen till byn Dieni som låg 12 minuter bort. Så här i efterhand skulle vi ha försökt hitta boende i den byn istället eftersom det var där man kunde nå det bästa skidområdet och ta sig hela vägen till Andermatt. Bilvägen till Andermatt är stängd (vilket inte alla kartfunktioner visar) så det är tåg eller skidor som gällde för att komma dit. Dock gick det mycket snabbare att ta sig dit med skidor än med tåget.

Skidsystemet SkiArena Andermatt/Sedrun är mycket mer påkostat och det finns sittliftar med snö-och vindskydd och kabiner. Om du som jag gillar att åka utanför pisten så finns det stora ytor lättillgänglig offpist och mängder av orörda områden för den som vill dra på sig stighudarna och knata.

Vanligtvis får man vara glad om man hittar helt orörda områden men det var inga problem här. Vi åkte en hel dag och fick nästa alltid skapa våra egna spår.

Tåget till backen
Målet varje dag var Oberalppass dit vi tog oss på skidor de flesta dagar men även tåg. Det var en riktigt upplevelse att åka det röda tåget längst bergsväggar och tunnlar och slutligen komma upp mitt bland alla mäktiga alptoppar med flera meter snö på sidorna. Från Dieni till Oberalppass tog det 20 minuter med tåget och då var vi där precis när liftarna öppnade kl 9 och vi hade nästan hela systemet för oss själva.

Inga liftköer
Trots att det var karneval-veckan och många av de som bor i området var lediga så stod vi aldrig i en liftkö och det var bara en gång vi fick vänta på en bord på en av lunchrestaurangerna. Så vi kunde verkligen maxa åktiden.

Inget för nybörjare
Det här området är inget för nybörjare. Nästa alla backar är röda med inslag av svarta delar. Vill man åka med barnen så finns det områden nere i Disentis eller Sedrun där de erbjuder skidskola och flackare backar.

Glöm afterski
Det här är inget område du åker till för att festa och gå på afterski. Visst finns det ställen men det är inte alls samma röj som på de större turisttäta skidorterna.

Jag skulle kunna tänka mig att åka hit igen. Några dagar efter att vi åkt hem så dumpade det rejält och jag såg mängder av härliga offpist-bilder från området. 

Är du sugen att se var jag mer har åkt skidor så är det bara att klicka sig vidare till min skidkategori i bloggen.

Jag har också skapat en bra packlista du kan skriva ut inför resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.