Mat och bak

Enkla frukostfrallor som jäser över natten

Jag måste bara tipsa om det här enkla och goda frukostbrödet som jag bakat några gånger nu. Så otroligt enkelt recept som du snabbt blandar ihop på kvällen och sedan slänger in i ugnen morgonen efter.

Alla som jag bjudit det på älskar det!

Ingredienser (10 portioner):

25 gram jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1.5 tsk salt, gärna havssalt
570 gram vetemjöl special eller vanligt (9,5dl)
60 gram grahamsmjöl (1 dl) – eller något annat du har hemma
ev. flingsalt

Gör så här:

Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.

Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.

 

Om du hellre vill göra ett helt bröd

Vill du göra ett helt bröd i gryta går det alldeles utmärkt! Sätt då in en gjutjärnsgryta med lock i den kalla ugnen och låt värmas upp samtidigt med ugnen till 250º. Ta ut grytan när ugnen är varm och häll snabbt över degen i den och sätt på locket. Grytan ska inte smörjas.

Grädda i ca 50 min. Ta av locket efter 40 min och stick ev in en termometer. När den visar 98º är det färdigt. Eventuellt kan du behöva lägga över en folie om du ser att det börjar brännas mot slutet.

Receptet har jag hittat hos Kokaihop(med tips från min vän Malin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.