Resor

Magisk turridning på fjället

Islandshästen Odin och jag

Magisk turridning på fjället

Gillar du hästar, fjäll, natur, äventyr, vattenfall och solnedgångar? Då kan jag tipsa om mina grannar i Jormvattnet som erbjuder turridning i fjällen – Rid i Jorm. Jag bokade in mig på en 2-dagarstur i påskas och är så otroligt glad att jag fick en plats. Det brukar nämligen vara fullbokat nästa direkt när platserna släpps i september året innan.

Följ med på min härliga tur via bilderna nedan:

turridning

Vi började med att ta oss till Vållan där hästarna gick och betade i sin hage. Där sadlade vi på och Ola och Jenny som var med oss på turen (vi var totalt 12 stycken) såg till att vår packning placerades på två packhästar.

Sedan började klättringen upp mot Silesjaure där vi slog läger.

Öringar och rödningar

Innan vi tog en tur upp på Brakk grillade vi rödning/öring till lunch.

Odin

Mellan turerna vilade hästarna och vi tog en liten hutt och ett bad – i sjön som är hälften svensk och hälften norsk.

whiskey

fjällbrud

islandshästar

Sedan påbörjade vi turen upp på Brakk. Så otroligt vackert att jag ville fotografera hela tiden men det är svårt att få till det från hästryggen när man inte är en så erfaren ryttare.

Älghorn och ryttare

På vägen upp fick vi se två älgar på långt håll och hittade också ett fint renhorn.

hästar på fjället

Utsikten från Brakkfjället var fantastiskt där man kunde se både Jormvattnet och Stora Blåsjön.

pool på fjället

Det bästa av allt vara att det fanns en liten “pool” där uppe som vi tog en dopp i.

simning på fjället

Det här kallar jag en infinity-pool av högsta klass som inget lyxhotell i världen kan slå. Här tar jag och Sara en härlig simtur.

turridning på snö

På vägen tillbaka fick vi hästarna ta en liten tripp över snön som forfarande ligger kvar.

simning med islandshästar

När vi sadlat av tog några av oss en simtur med hästarna. Min häst Odin var inte så sugen på att bada till en början men efter några försök fick jag honom att ta några “simtag”. Det är en väldigt speciell känsla att simma med hästar.

risotto på fjället

Mat på fjället är något utöver det extra och till middag åt vi kantarellrisotto.

slappar på renfällar

Tallrikarna blev sedan frisbees och vi delade upp oss i tre lag som tävlade om att kasta frisbee-golf mellan fjällbjörkar och bäckar som mål. Sedan vara det skönt att bara slappa på renfällarna runt elden och lära känna de andra deltagarna lite mer.

Nöjd tjej

Vi hade verkligen tur med vädret och fick vara med om en otrolig solnedgång mot de norska fjällen.

solnedgång

Sedan kröp vi ner i våra sovsäckar runt elden (några sov i tält) och jag sov förvånansvärt bra helt utan mygg och knott under bar himmel. Tidigt på morgonen (06.30) vaknade jag av att solen stack i ögonen och jag gick ner och tog ett morgondopp innan det vara dags för frukost.

vattenfall

Andra dagen red vi till det här vattenfallet och tog ett dopp innan lunch. Hästarna började bli ivriga att ta sig hem och det blev ganska tungt bitvis att hålla in dem när vi slingrade oss ner mellan björkarna. Sista biten innan vi lämnade hästarna i hagen fick vi tölta i ca 4 km.

Som nybörjare är tölt den perfekta gångarten. Du behöver i stort sett bara luta tillbaka och låta hästen göra sitt. Men sista biten var väldigt tuff och mina fingrar vara nästan avdomnade när vi var framme. Det är lätt att hålla alldeles för hårt i tyglarna när man är lite osäker.

Middag på Korpensöga

Kvällen avslutades med middag på Korpens Öga där mina föräldrar, min och systers familjer också bokat in sig. Mamma och pappa firade samtidigt sin 45-åriga bröllopsdag och min systerson Hampus som fyllde 12 år.

Viktigt att tänka på inför den här typen av äventyr:

  • Du behöver inte ha ridvana. Jag har varit med på samma tur för 19 år sedan tillsammans med mina föräldrar och ett annat äldre par som aldrig tidigare suttit på en häst. Men det är viktigt att du inte är rädd och kan slappna av på hästryggen. Annars blir det bli väldigt jobbigt och du kommer inte kunna njuta av upplevelsen.
  • Du har ansvar för din häst och sadlar och tränsar alltid själv samt ser till att den får gott gräs att mumsa på vid ex. lunchpausen. Självklart får du hjälp att kontrollera att allt sitter som det ska.
  • När vi red vara det över 25 grader och man behövde fylla på med vätska hela tiden när man vistas hela dagen i solen. Resorb som några av de andra deltagarna hade med sig är att rekommendera för att slippa huvudvärk och dåsighet.
  • Rid alltid i långbyxor. Annars river du upp benen på alla fjällbjörkar och granar.
  • Ta med dig snacks som nötter och choklad. När man är ute på äventyr så vet man inte riktigt när det blir lunch eller middag.
  • En liten Jäger eller whiskey värmer gott både en varm och kall dag på fjället 🙂
  • Någon typ av handskar är bra att ha för att slippa få ont i fingrarna när du är ovan att hålla tyglarna.

En mer detaljerad packlista får ni av Rid i Jorm vid bokning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.