Resor

Australien – jorden runt 2006

När jag gjorde min jorden runt resa 2006 så skrev vi i Resedagboken så familj och vänner kunde följa oss. Jag bloggade väldigt lite om den här resan (förutom shoppingtips) men nu vill jag gärna få in dessa texter och bilder i min blogg. Mest för min egen skull men jag hoppas du kan tycka det är kul att läsa också. Ledsen för dålig kvalitet på bilderna – det var ju trots allt 11 år sedan.

Andra stopp – Australien januari 2006

Vårt nästa stopp på resan var Cairns i Australien. Vi tillbringade natten på planet och landade på morgonen, i 28 grader. Eftersom vi inte hade bokat boende så hakade vi på ett danskt par som hade bokat ett ställe på nätet. Tyvärr visade det sig att de inte hade läst recensioner eller gjort sin research, utan bara gått på det låga boendepriset. Vi valde ändå att bo där, och hade överseende med lite smuts och kackerlackor, och (visade det sig snart) att ägaren ville kompensera det låga boendepriset genom att översälja turer och paketutflykter för resten av vår resa.

På fredagen var vi ute för att se ett av världens underverk – Stora Barriärrevet. Det var en stor besvikelse uppifrån, men när man väl fått på sig dykutrustningen och kommit under ytan så var det desto mer imponerande. Vi simmade runt, petade på det guiderna lovade var ofarligt och petbart, och såg en hel del marint liv. Vi tog några bilder när vi snorklade, vårt undervattenshus klarar tyvärr inte att gå djupt nog för våra riktiga dyk, så det vi såg längre ned (inklusive en haj!) finns inte med. Det var 32 grader i vattnet, och man oroar sig för att det är alldeles för varmt för korallerna.

Nästa utflykt från Cairns var till regnskogen längre norrut, där vi fick bli lite närmare bekanta med några av de farligare invånarna i Australien. Först var vi på en krokodilsafari (tre krodiler!) och sedan på besök i regnskogen, där vi fick lära oss allt om svampar, mangrovearter, James Cook och den lokala bostadsmarknaden, och höll på att gå in i en trädorm. Just den trädormen hade tydligen inte kunnat döda oss, men annars verkar Australien leva upp till sitt rykte.

Just nu är det “jellyfish season” så om man inte badar med sin
våtdräkt på så riskerar man att råka ut för världens giftigaste djur, “box jellyfish” (kubmanet på svenska), som dödar på tre minuter. Tidningarna har senaste dagarna rapporterat om en ung flicka som dödats av en box jellyfish och en 21-årig tjej som dog i en hajattack.

Vi lämnade Cairns i backpackerstilenlig Greyhound-buss ned till Airlie Beach – genom att genomföra den 11 timmar långa resan på natten så sparade vi en hotellnatt. Arlie Beach ligger bra till för att utforska ö-gruppen Whitsunday’s, som enligt reklamen skulle ha en av världens vackraste stränder. Vi följde med på en dagskryssning på en katamaran, och stranden var definitivt vacker; hur den håller sig i internationell konkurrens får vi se under de närmaste veckorna.

Idag flög vi ned till Brisbane för att under morgondagen ta oss vidare till Byron Bay, där vi ska försöka lära oss vågsurfa.

Nu har vi spenderat två eftermiddagar på surfbrädan tillsammans med killarna på Mojo Surf. Vi har fått lära oss om vågor, undervattenströmmar, teknik och praktik. Det är verkligen en tung sport med vågorna som hela tiden skjöljer över en och alla undervattenströmmar när man är där ute och väntar på den perfekta vågen.

Men helt omöjligt är det faktiskt inte att komma upp på brädan (men vi var ganska skeptiska till en början), både M och jag kunde hålla balansen hela vägen in till stranden då och då. Om man bara hade fått stanna kvar i mysiga Byron Bay några veckor till och övat så hade vi nog fått till det 🙂

Tyvärr så hittade sig några sandkorn in i vår kamera så det blev inte så många bilder från surfningen 🙁

Nyfunna vänner från Österrike som också gillade att dansa på bordet.

Idag tillbringar vi sista dagen i ett regnigt Sydney innan vi åker vidare till Nya Zeeland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.