Barn

Internationella barndagen

respekt

Idag är det den internationella barndagen och 25-årsjubiliet av FN:s konvention om barnets rättigheter. Jag vill uppmärksamma det genom att visa en studie som Barnfonden gjort där de ställt frågor i till 6000 barn i världens alla hörn (113 stycken i Sverige).

Rapporten visar att synen på vilka rättigheter du har som barn skiljer sig mycket mellan olika länder. Endast en tiondel av alla barn i världen upplever att de alltid har rätt att uttrycka sig och att vuxna tar deras åsikt på allvar. Rapporten visar även att det ofta är hot om våld som hindrar barn från att uttrycka sig.

Läs hela rapporten här!

Här är frågorna barnen har fått svara på. Jag har själv ställt samma frågor till Olivia 7 år. Frågorna var svåra för henne att förstå och svara på. Ett tecken på att hon olikt många andra barn lever i en skyddad värld där hon har rätt till sin åsikt och blir rättvist behandlad. Pinsamt nog också en värld där hon tror att allt går att köpa för pengar 🙁

1. Alla barn har rätt till att få sin åsikt tagen på allvar. Hur ofta tycker du att du blir tagen på allvar?

Väldigt ofta. 

2. Alla barn har rätt till skydd från att bli illa behandlade. Hur bra, tycker du, att barn är skyddade från att bli skadade eller illa behandlade i ditt land?

Bra. För att det finns ingen som är dum här. Bara tjuvar och kidnappare.

3. Om du var ledare i ditt eget land, vad skulle du göra för att barn fick det bättre?

Säga till de som gör att barn får det dåligt. Åka dit och ge dem pengar så de kan köpa saker som gör att barnen får det bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.