Barn

Viktigt med bakåtvänd bilbarnstol

DSC06196

 

DSC06188

I morse var jag och lyssnade på en mycket intressant presentation om barnsäkerhet i bilen av en man som jobbar på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).

Det är här de gör alla tester av bilbarnstolar. Den första bakåtvända bilbarnstolen testades 1964 i en Volvo PV och på 70-talet kom det första märkningen av godkända barnstolar som kallades T-godkännande. Volvo var tidigt ute och hade en godkänd stol redan 1972.

Varför är det då så viktigt för små barn att sitta bakåtvända så länge som möjligt i bilen? Dels finns det massor med prov och forskning som tyder på det. En annan sak är barns anatomi. Hjalmar är snart 1,5 år och hans huvud består av 25% av hans vikt och hans nackmuskler är mycket svagare än en fullvuxen man. Barn orkar helt enkelt inte hålla upp huvudet på samma sätt.

Antalet döda barn i trafiken 1972 var ca 35 st och 2013 var det 3 st. Det är en ganska stor skillnad också med tanke på att vi kör mer bil nu och fler bilar rullar i trafiken.

I övriga Europa finns inga rekommentationer om att barn ska sittar bakåtvända. Oftast sitter de framåt redan vid 9 månader vilket visar på otäckar siffror.

Vi fick se en film med ett krocktest där en 6 åring och 9 månaders satt bakåtvända men en 3-åring framåtvänd. Vid 56,6 km/h krockade bilen och 3-åringens huvud slängdes okontrollerat framåt så att det nästan slog i benen. De andra två barnen hade minimala huvudrörelser och klarade smällen på ett helt annat sätt.

Så alla ni där ute med barn i bilen – se till att de sitter bakåtvända tills de väger 25 kg eller når med öronen över barnstolens ryggstöd. 

Visst kan det bli trångt för benen när barnen blir större men barn är rörliga och klarar av att sitta med lite böjda ben.

Det var Britax och Prat PR som bjöd in till den trevliga frukosten där de presenterade sina nya barnstolar och barnvagnar. Britax har förresten köpt upp BRIO barnvagnar (om du missat det) men det är såklart samma kvalitet på vagnarna och många har dessutom behållt sina “Brio-namn”.

 

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.