Tips

Rosévinprovning

Igår var jag och Linda på ett trevligt rosévinprovning hos Philipson Söderberg. Vi fick lära oss massor om rosévin av Mats Claësson och fokus på kvällen var att se möjligheten att dricka vinet till mat. Rätterna det bjöds på (ceviche och teriyaki balsamvinägersås till förrätt och paella till huvudrätt) var tillagade sparsamt med kryddor. T ex var det mindre saffran i paellan och koriandern var borttagen ur cevichen. Till detta drack vi Two Oceans Shiraz Rosé (artikel nr 6460, kostar 62 kr).

Till efterrätterna fick vi prova dessertvinet Fleur du Cap Noble Late Harvest som jag verkligen gillade trots att jag brukar avstå söta viner.

Självklart var det väldigt mycket fotograferande under kvällen eftersom det var ett gäng bloggare på plats. Det känns skönt att umgås med likasinnade 🙂 Några av de jag träffade var Robin, Karolina, Caroline och Anna.

Här kommer lite tips på hur ni ska tänka kring roséviner:

1. Hitta rätt temperatur! Ett rosévin serveras i regel svalare än röda viner. En lämplig temperatur ligger på ca 10 grader och uppnås genom att vinet förvaras i kylskåp. Det får dock inte bli för kallt eftersom kylan binder smakämnena.

2. Välj mellan kraftiga och lättare roséviner. Det finns ljusa, lättare roséviner och det finns kraftigare. Skillnaden uppstår i tillverkningsprocessen och beror på hur länge skalen på druvorna (där färgämnena sitter) får laka ur. Vilket som är bäst är en individuell smaksak och en fråga om vad man äter till.

3. Drick rosévin i rätt glas. Ett rosévin bör precis som vita och röda viner drickas i glas med kupa som sluter till upptill, då kommer dofter och smaker till sin fulla rätt. Dessutom behåller vinet temperaturen bättre. Med andra ord; undvik plastmuggar på picknicken!

4. Drick rosévin till mat! Många tror att rosévin inte är ett matvin, men tvärtom. Rosévin passar till såväl kött som fågel och fisk. Vilket rosévin som passar till vilken rätt beror på vinets karaktär. Ett hjälpmedel kan vara att använda färgtricket, en lätt köttråvara är ljus i färgen som t.ex. griskött. Ju mörkare köttet blir desto kraftigare och smakrikare är råvaran.

5. Rosévin passar året om!
Rosévin dricks mest på sommaren och det har blivit något av en sanning att det passar bäst då. Men precis som vitt vin är rosévin en året runt dryck. Ett rosévin till en mustig soppa kan verkligen förgylla en mörk höstkväll.

 

ps. Bild 2-4 är tagna av en proffsfotograf som var på plats under kvällen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.