Internettips

Bloggares olika sätt att svara på kommentarer

Maria Montazami som nyligen börjar blogga hos Amelia har tagit svarandet på kommentarer till en helt ny nivå 😉

När jag började blogga 2005 så svarade man alltid på kommentarerna i samma blogginlägg och så har jag fortsatt att göra. Nu är det många bloggare som svarar på kommentarer i den som kommenterats blogg istället. Det är ju bra för den som kommenterat som slipper gå tillbaka till för att se om de fått svar på sin kommentar (om man nu ställt en fråga som man förväntar sig få svar på).  Men för alla de som bara läser blogginlägg och dess kommentarer blir det ju lite trist och förvirrande om de måste gå vidare till en annan blogg för att få reda på vad svaret blev.

Kommentarer på blogginlägg blir ju som ett litet miniforum där diskussionen kan fortsätta….egentligen hur länge som helst. Det är anledning till att jag föredrar att svara på kommenterar på min egen blogg istället.

Om vi går tillbaka till Maria Montazami så har hon gjort sin egna variant på kommentars-svaren. Hon gör helt enkelt ett nytt blogginlägg där hon svarar på allt i en lång (o)sammanhängande text, se ett exempel här. Eftersom frågorna eller påståendena inte finns med i blogginlägget blir det väldigt svårt för någon annan än just Maria och personen som ställde frågan att få någon som helst överblick vad det handlar om. Att hon orkar svara på alla kommentarer är beundransvärt och trots hennes annorlunda sätt att svara så är hon min favorit hollywood-fru 🙂

Ett annat sätt som oftast de riktigt stora bloggarna använder sig av är en frågestund där läsarna får ställa frågor som sedan bloggaren svarar på i ett nytt inlägg. Jag har full förståelse för att dessa stora bloggare inte svarar på kommentarer (då de oftast har över 100 på varje inlägg där minst 50% skrivit i princip samma sak). Men samtidigt blir kommunikationen ganska platt och tråkigt när man aldrig svarar på någonting läsarna skriver.

Ni som själva bloggar – hur svarar ni på kommentarer?
Ni som läser bloggar – hur vill ni få era svar?

9 kommentarer

 • Maria

  Haha, jag har också reagerat på Marias sätt att svara och det spelar liksom ingen roll att jag inte vet vad det är för frågor hon egentligen besvarar – det är minst lika kul att gissa!

  Själv svarar jag (på Husligheter) på konkreta frågor (“Var har du köpt…?”) och tackar för extra fina kommentarer i samma inlägg. Däremot hinner jag inte längre svara på alla kommentarer som jag gjorde i början, och det tycker jag egentligen behövs heller. Men det ska bli intressant att se vad du får för annan respons på ditt inlägg!

 • Mikaela de Ville

  Jag skrev om just det här i min blogg tidigare i år (http://mikaeladeville.wordpress.com/2010/02/23/kommentera-kommentarer).

  Innan dess svarade jag på alla kommentarer i min blogg. Men så kände jag att det dels fanns “knäppisar” jag inte ville svara, dels att jag inte riktigt hann med, dels att det många gånger blev bara ett “ja just det, hahaha” som svar på något som ju egentligen inte behövde ett svar. En kommentar som stod bra för sig själv utan mina hejarop. Så jag slutade. Nu gör jag som Maria ovan och svarar där det ställs frågor och kommenterar på en del annat när jag känner för det och när det hinns med. Istället använder jag den lilla begränsade surftid jag har till att läsa och kommentera på andras bloggar. Som här och nu! 🙂

  Det här med att svara en person i dennes blogg har jag väldigt svårt för. Jag har förstått att det finns de som tar illa upp om man inte gör det, om man svarar i sin egen. “Vill du inte bjussa på lite trafik till mig” typ. Mycket märkligt…

 • Johanna

  Jag svarar på kommentarer i det inlägg de lämnats och så vill jag ha det på de bloggar jag läser också. De flesta bloggar har så du kan få ett mail med uppföljning där du lämnat en kommentar vilket gör att folk inte behöver vara oroliga att missa ett eventuellt svar. Och jag tycker verkligen om när bloggare svarar på kommentarerna. Det gör det roligare att lämna en kommentar om jag sedan får bekräftat att bloggaren har läst den.

 • Sopheia

  Jag vill ha svar i blogginlägget jag frågade i. Håller med om det du skrev, ska ju vara en diskussion som alla kan följa. Sen är det totalt onödigt att svara på varenda kommentar, de flesta kräver inget svar. Alltid lika besviken när jag ser “20 comments” och hälften är av blogginnehavaren. Känns som många “nya” bloggare inte riktigt fattat konceptet, men det är klart… Allt ändras väl.

 • Fröken Isakson

  Jag gör som du. Svarar där kommentaren är skriven. HÅller med om att det blir rörigt annars. Och vill gärna ha det så på mina kommentarer också. Tycker det är lite “mysigt”. Och sen tycker jag det är himla viktigt med en kommentar/svar. Men som sagt, förstår de som har flera 100 kommentarer att de inte kan svara på alla.

  Maria är min favoirthollywood fru också 😀 . HOppas du har en toppendag. kramar

 • Helena/LipGloss Bitch

  Jag är av den gamla skolan, kommentarer ska besvaras och det ska göras där frågan ställs.
  Man kan inte besvara 100 “gud vad snyggt!” med ett personligt tack, men mer uttänkta kommentarer och rena frågor fattar jag bara inte att man ignorerar. Det är ett megafonbeteende – jag talar, du lyssnar (och hyllar lite lagom då och då). Japp, jag erkänner, jag blir sjukt provocerad och vill att precis allt ska vara som när vi drog igång 😀

 • Sophie

  Stämmer in i kören, då även jag är en av de som tillhör den gamla skolan av bloggare, som tycker att man ska svara där frågan har ställts. Jag tror att det där med att svara i andras bloggar hänger ihop med både lathet och att man vill sprida sin länk. Något som jag bara tycker är spretigt och oklart, speciellt när en annan skulle vilja ta del av svaret och inte kan hitta det.

  Nä, tackar vet jag hur det va på den gamla goda tiden!;)

  Kram Sophie♥

 • MiaShopping

  Maria: Jag läser också hennes svar på kommentarer trots att det ibland är lite förvirrande 🙂
  Mikaela: Jag svarar inte heller på alla för det känns så fånigt när man ex. får beröm att säga tack i 10 kommentarer.
  Johanna: Att få ett mail när personen i fråga har svarat är toppen. Ska se till att lägga till det här hos mig också.
  Sopheia: Ja,
  Fröken Isakson: Ja, det är otroligt roligt att få kommentarer.
  Helena & Sophie: Ja, det var bättre förr 🙂

 • frida

  jag svarar också där kommentaren lagts, och försöker svara på alla. I bloggar där man inte får svar på sina kommentarer slutar jag snart att kommentera, det känns bara tråkigt och som om man ignoreras. Tyvärr blir inte dessa bloggar några favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.