MiaShopping

Impulsköp

Johanna här igen, det var jag som rapporterade under Stockholms modevecka. Jag har fått förmånen att publicera en krönika här hos Miashopping. Håll till godo.

impulskop_kronika.gif

Visst hänger det där, hånar dig, ger dig dåligt samvete och ibland gör det dig riktigt förbannad? Det är det där impulsköpet jag pratar om. Alla har vi ett sånt, minst, plagget som fick följa med hem för det var rea, det kommer att passa när jag gått ner de där extra kilona, det ska få hänga till sig lite eller det ska sys om. Men som vi vet det händer aldrig, utan ger oss bara en tagg i hjärtat och en fråga. Varför? Varför köpte jag det där? Hos mig finns det flera impulsköp som ofta är felköp, det finns dock tillfällen när impulsköpen har blivit klockrena och är favoritplagg men oftast inte. Just nu finns en svart klänning som kostade en hel del och som jag aldrig använt. Jag kan inte sätta fingret på vad det är med den men bra känns det verkligen inte. I provhytten var allt prima och jag kunde se framför mig tillfällen då jag skulle bära den men så fort den packades upp ur påsen hemma och hängdes in i garderoben så var misstaget ett faktum och den har aldrig fått följa med ut på det galej som det var tänkt. Varje gång jag bläddrar igenom min garderob och kommer till just den här klänningen blir jag arg, på mig själv för att jag inte utnyttjade öppet köp och lämnade tillbaka den och för att jag lurade i mig själv att jag skulle använda den.

 

Numera är det inte nog med att frestelsen ska motstås i de fysiska butikerna och deras rea med mera nej nu finns webbutikerna också. Här är det lättare köpa kläder när det inte är meningen att det ska köpas, så lätt det är bara att klicka till två gånger på en elektrisk mus och så är köpet i hamn. Klick, klick! Och förut var det en sak som hindrade mig och det var att Visa-kortet skulle debiteras direkt något som kunde få mig att tänka till en extra gång men nu finns funktionen med faktura och betala senare. Dödsfällan för oss som har svårt att hålla oss till ett utstakat köp-mål den här månaden. Handla idag och betala nästa månad och då är det så lätt att intala sig att nästa månad har jag mer pengar så what the heck.

 

Som tur är finns det två räddningar för oss impulsköpare den första är mamma, det finns ingen som kan få ner mig på jorden så fort som hon. Jag frågar henne vad hon tycker om plagget som jag själv inte kan hitta ett fel på och som är givet att köpa. Först blir hon tyst och bara stirrar på mig där jag snurrar runt i provrummet för att visa upp underverket från dess alla sidor och vinklar. Efter det hörs en ljudlig suck och sen tar hon mod till sig och säger sitt hjärtas mening och tack gode gud så kommer jag då till mina sinnens fulla bruk igen och inser att här var det på väg att gå åt skogen och ännu ett ångerköp var på väg att genomföras. Det andra är sälj och köp sidor på nätet, bloppisar och secondhand butiker som säljer på kommission. Där kan vi göra oss av med kläder som vi inte vill ha av olika andledningar och de kan bli just det som någon annan säker och vips finns det två glada människor på denna jord. Den ena som kan utöka sin garderob och den andra som kan införskaffa något nytt. Något som förhoppningsvis inte ger denne ångest utan glädje.

0 kommentarer

 • Marina

  Brukar impulsköpa när jag vill trösta mig själv, för att bli uppmuntrad. Man tycker ju att man förtjänar nånting. Men senare omvandlas det ju ändå bara till ångest..

 • sofieen

  sant att mamma ar impuls-kopens raddare!
  men nagon gang anvandern man aven dom galnaste kopen! annars kan det ju bli en fin present till nagon annan 🙂

 • Vera

  Så sant Johanna! Det är så lätt att klicka hem saker från nätet o speciellt med faktura … Det här med bloppisar är suveränt! Alla har vi nog grejer vi inte använt som kan komma till glädje hos ngn annan.
  Det finns vissa som lever efter regeln “om jag inte använt det under det senaste året slänger jag det eller säljer.” Svårt tycker jag.

 • Mia

  Bravo, Johanna! Mkt läsvärd krönika och så sant. Ibland lurar man sig själv hyfsat rejält. Varför är ett mysterium. Eller kanske var det i ett utfall av tröst…och att man då inte tänkte riktigt hundra. Bra med öm moder som kan plocka ner:-) Och kul att se dina gästspel hos Miashopping – ni är båda små guldisar! Kramen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.