Mode

Sony, LG och Motorola – framtiden finns i modebranschen

Efter modeveckan i augusti förra året skrev jag denna krönika till Dagens PS. Kom på att jag glömt publicera den här i bloggen. Kanske kan den göra upphov till en liten debatt?

Stockholms modevecka är slut för denna gång. Jag har sett Hope och The Stray Boys men inte en enda teknikpryl inom synhåll. Jo, vänta, LG sponsrade faktiskt Rookies & Players-mässan med platta skärmar! Men bortsett från det sågs ingen från elektronikbranschen till. När ska elektronikbranschen inse att det finns nya fräscha pengar att tjäna om de bara sneglar mer på modeindustrin?

Jag är övertygad om att specialdesignade produkter kopplade till kända märkeskollektioner skulle locka en helt ny målgrupp. Samtidigt skulle det kunna öka omsättningen på elektronikprodukter. En kollektion innehåller som bekant ofta både dam- och herrkläder, skor, väskor och accessoarer. Men tänk om min favorit designer Marc Jacobs även kunde ta med teknikprylar i sin kollektion?

Framför mig ser jag en MP3-spelare i vinrött, mörklila eller grått som hänger som ett smycke runt halsen. Spelaren är rundad i formen, precis som tårna på alla skor och stövlar ska vara i höst. Materialet är skinande blankt och kedjan är i guld eller silver. Samtidigt känns det viktigt att produkten har precis samma grundfunktioner som andra mp3-spelare på marknaden. Färgdisplay, minst 2 GB minne och FM-radio borde vara en självklarhet.

Det finns visserligen redan några exempel på samarbeten mellan kända elektronikmärken och klädmärken. Motorola och Dolce & Gabbana har skapat en ny modell av Razr i guld och silver och 2004 gjorde de en rosa ”bling-bling” telefon tillsammans med Baby Phat. Men det jag vill se är produkter som är specialdesignade, inte bara en vanlig mobilmodell i ny färg och med en påklistrad logotyp.

Det kan självklart bli helt fel. Produkterna blir kanske för dyra och snygg design betyder inte alltid att produkten är användarvänlig eller funktionell. Men med rätt designer och kvalitetstänk tror jag att det skulle bli en succé, speciellt i USA där stora designers har omfattande makt och inflytande i modevärlden.

Om detta sedan får oss att byta mobiltelefon vartannat år istället för vart tredje så betyder det att mobiltillverkarna kan sälja 1,5 miljoner fler mobiltelefoner än de prognostiserade 3 miljonerna 2006.

Enligt elektronikbranschen så kommer försäljningsökningen av digitalkameror och MP3-spelare att stagnera under 2006. För mig är det solklart att marknaden börjar bli mättad. 41% av hushållen i Europa idag äger en digitalkamera och hälften av alla i USA och Japan.

Elektronikbranschen måste alltså hitta en ny drivkraft för fortsatt tillväxt. Ju bättre produkter de skapar, desto mer sällan behöver vi ju byta och köpa nytt. Är då design och kopplingen till ett populärt klädmärke det som kan få omsättningen av MP3-spelare och handdatorer att öka? Vem vet, du kanske köper din mobiltelefon på H&M nästa gång?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.