Mode

Fjällräven – årets måste-ha-jacka?

Fjällräven

När jag var gick i gymnasiet så skulle ALLA ha en Peak Performance jacka. En stor bylsig med fleece inuti som gärna fick vara en storlek större. Jag lyckades övertala mina föräldrar att betala halva jacka (2000 kr) och resterande betalade jag med pengar jag tjänat under sommaren. Vilken lycka när jag gick ut från Intersport i Östersund med min stora gröna Peakjacka.

Tio år har gått och jag kan säga att det faktiskt var en bra investering. Jackan ser fortfarande ny ut och jag brukar använda den (trots att den är säkert 2 storlekar för stor) när jag besöker mina föräldrar i Jämtland vid jul och påsk.

Nu till min fråga: Är det dunjackan från Fjällräven som är vinterns måste-ha-jacka hos den yngre generationen precis som Canada Goose för några år sedan) ? Eller har jag helt fel?

28 kommentarer

 • Kerstin

  Jag har också en jacka från Peak Performance och jag måste hålla med. Den har massa år på nacken men är fortfarande skitfräsch – det kallar jag kvalité. Visst är märket från Östersund/Åre?

 • Johanna

  Det var “it” jackan för två år sedan. Men det är som med Goose jackorna de är så dyra så tonåringarna har inte råd att byta. Därför lever de kvar några år efter att de var på allas läppar. Bättre att köpa en jacka som inte är trendbunden så kan man ha den till den går sänder eller till man själv tröttnar och vill byta.

 • sofia

  Jag tror som johanna, att den var hetare förut, men ändå hänger kvar. I mina ögon fick dock Canada Goose ett uppsving när jag var på deras pressfrukost för nån dryg vecka sedan eller två. Bilden vi i sverige har av märket är det där som var superhypat 2003, men i sjäälva verket verkar det vara ett väldigt genuint märke med stabila rötter (50 år gammalt familjeföretag och fortfarande flera anställda som varit med från starten). Inte för att dom kommer kunna bli it-jackor igen än på ett tag, men nog verkar det vara bra grejer! Som din preakjacka ungefär 🙂

 • MiaShopping

  Kerstin: Alla vi norrlandstöser har en Peak 🙂
  Karolina: Det skulle jag också satsa på.
  Johanna: Aha, så det var förra året, nu fick jag svar på min fråga 🙂
  sofia: Ja, de är verkligen bra kvalitet och de är perfekta i ett kallt Sverige.
  Helena: Ja, varumärket Fjällräven är verkligen en klassiker.

 • Isabella

  Hejsan!
  Låt mig gissa att jag är vad ni behöver,jag har bra koll på vad som gäller.
  Allting gäller, såvida det inte är dagisjacka,för liten i ärmarna etc. Goose och fjällräven är poppis bland de lite o-modemedvetna, det är bara ett säkert kort liksom (min syn alltså). Och kanske ett sätt att visa att man har pengar på, då Lacoste och allt sånnt har en viss boom på min skola.
  Jag använder mej utav en brunn skinnjacka nu i “vårvärmen” , men även ullkappor (de flesta från H&M )syns på många.
  Ungefär så här är det nog landet runt…

 • Maja

  Canada goose-jackorna började sin hype redan 1998 i Stockholm. När jag gick andra året i gymnasiet -99 var vi 6/10 i tjejgänget som hade gåsjacka i olika färger (hemskt pinsamt, jag vet). Men man måste ju ge märket cred för att ändå ha “hållit” så pass länge att det FORTFARANDE är folk som använder jackorna så flitigt, efter 8 år liksom! hur många märken kan stoltsera med att ha fortsatt försäljning efter en så enorm hype…

 • Stina

  Så synd att fjällräven har varit/blivit “it”-jacka! Jag tycker den är rikgit fin och behöver verkligen en jacka. Har inte varit på denna sidan jorden på 2 år och har inte hängt med på dunjacke-trenderna! 🙂 Det är klart att man ska strunta i trender och ändå köpa det man tycker är snyggt, men jag tycker att det känns riktigt tråkigt att köpa någonting som man kommer att bli helt “mätt” på och som alla har.

  Har ännu inte behövt införskaffa årets vinterjacka och skjuter upp det så länge det går! Tråkig utgift eftersom det är näst intill omöjligt att hitta något riktigt varmt OCH snyggy/unikt.

 • johanna

  Alla fjortiskillar i 16-årsåldern har peak, egentligen inte för att de håller värmen eller har bra kvalité, de använder dem för att de är dyra och de älskar att berätta hur dyr deras jacka är. Patetiskt enligt mig…

 • sandra

  Det är verkligen synd att fjällräven jackorna blivit klassade som fjortisjackor, dom är ju så otrooligt sköna 🙂 fan det ändå som gäller på vintern är en varm och skön jacka 🙂

 • Linn

  hej!
  jag tycker att man kan köpa fjällräven villket år som helst för det är en klassiker och kommer aldrig gå ut.. hoppas jag.
  Jag ska köpa en fjällräven eller goose jacka i år. Jag har alltid gillat dunjackor och fjällis är varma och det är ju det som man är ute efter på vintern? goose jackor är bra att ha när det gäller fickor. älskar alla fickor.

 • Alia

  Hej, jag har läst alla kommentarerar o kom fram till att jag ändå ska köpa fjällräven. DEn belv som sagt tillkallad för “fjortisjacka” men det spelar väl inte roll bara den e varm o fin 😀 vad tycker ni? gör jag rätt att jag köper jackan?

 • Emanuel

  Jag har haft 2 canada goose jackor en från 2 år och en från förra året jag har kvar båda men min sista jag kpte läcker så mycket dun att jag är helt vit på tröjan efter. har inte gått tillbaka med den till affären för den är lika bra ändå 🙂 Funderar på att köpa en iår igen men då blir det en lång istället för en kort till !

 • Craig

  Can’t recommended Fjallraven enought! Excellent products!

  I get mine from http://www.not-addicted.co.uk – NOT Addicted Casual Clothing as they were the best price for Fjallraven products.

  They also have some fantastic Luke 1977, Baracuta, One True Saxon, Spiewak and more!

 • "Melle"

  Asså det e en riktig fjortis jacka, men den e skitsnygg (fjällrävenjackan)
  jag vill själv ha en sån men den e ganska dyr (tyvärr)…

 • amanda

  alltså , de flesta ungdommarna avänder canada goose och fjällräven bara för att de är så dyra .. dem tror det är coolt att ha dyra jackor , men whatever, vem har ingen jacka liksom 🙂 själv har jag 2 st fjällräven och 1 canada som jag fått inte lagt pengar på . det värsta me dessa 2 jackor är att massa ungdommar går runt med fake jackor .. fail asså !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.